Terug naar het overzicht

Parttime ondernemen

Hebt u plannen om ooit nog eens een eigen bedrijfje op te zetten? Wat houdt u tegen? Veel mensen vinden de stap om dan ontslag te nemen en te beginnen toch wel erg groot. Dat is volkomen begrijpelijk. U hebt namelijk geen vast inkomen meer en het is maar hopen dat de onderneming goed zal lopen. Een oplossing hiervoor is parttime ondernemen. Dit houdt in: parttime werken en parttime uw eigen bedrijf opzetten. Op deze manier hebt u nog steeds een vast inkomen en kunt u tegelijkertijd aan uw droom werken.  

Contract

Wanneer u daadwerkelijk parttime wilt gaan ondernemen? Check uw contract dan wel nog even van tevoren. Het komt namelijk wel eens voor dat er bepalingen in uw contract staan die eisen dat nevenwerkzaamheden worden gemeld of zelfs worden verboden. Zo’n bepaling heet een concurrentiebeding. Als uw werkgever weet heeft van uw plannen kan het ook nog zo zijn dat uw contract daarop is aangepast. Zo zou er bijvoorbeeld in kunnen staan dat u geen klanten van het bedrijf mee mag nemen naar uw eigen onderneming.

Voordelen parttime ondernemen

Parttime ondernemen brengt enkele voordelen met zich mee, die vooral voor beginnende ondernemers erg handig kunnen zijn:

  • Omdat u naast het ondernemen nog gewoon een vast inkomen houdt, loopt u financieel minder risico. Natuurlijk zullen uw inkomsten niet meer zo hoog zijn als ze voorheen waren, maar u hebt toch nog steeds een stukje zekerheid aan het eind van de maand.
  • Tijdens uw baan bent u eigenlijk ook bezig voor uw eigen bedrijf. U bent namelijk bezig met het opbouwen van een netwerk van mensen in uw branche. Dit is misschien niet het eerste wat bij u opkomt, maar het is zeker wel voordelig. Wanneer u op eigen benen komt te staan, zult u toch wel allerlei contacten nodig hebben om uw bedrijf te kunnen runnen. Die contacten kunt u wel pas gaan zoeken als u ook echt gaat beginnen, maar u kunt ook al een aantal vriendschappen maken en een hoop mensen leren kennen voordat u begint.
  • Op deze manier kunt u in principe meteen aan de slag wanneer u er klaar voor bent, omdat u een uitgebreide voorbereidingsperiode hebt. Ten eerste geeft dit rust in een periode die veel stress kan opleveren, omdat u al voorbereid bent op wat er komen gaat.Ten tweede betekent meteen van start kunnen dat u sneller inkomsten zult hebben, waardoor u sneller en makkelijker kunt overschakelen van parttime ondernemen naar fulltime ondernemen.
  • Er zijn vast onderdelen van het opzetten van een bedrijf die u moeilijker vindt dan andere onderdelen. Dit is heel normaal, u bent ten minste ook geen alleskunner. Het zou zo maar eens kunnen dat een van uw medewerkers u hiermee wil helpen. Ook kunt u terugvallen op het advies van uw werkgever. Hij weet precies wat hij moet doen om een bedrijf in goede banen te leiden. Misschien ontstaat er zelfs een samenwerking tussen beide ondernemingen of wordt uw oude werkgever uw eerste klant.

Rechtsvormen

Elk bedrijf dient een rechtsvorm te kiezen en bij parttime ondernemen is dat niet anders. Vaak wordt door parttime ondernemers gekozen voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (v.o.f.). Dit betekent niet dat u per se ook een van deze twee rechtsvormen moet kiezen. Misschien is het in uw geval wel zo dat er beter een andere rechtsvorm gekozen kan worden. Voor een groot deel hangt dat af van wat uw plannen zijn voor het bedrijf. Feit blijft wel dat deze rechtsvormen vaak het best zijn voor beginnende ondernemers.

Fiscale gevolgen

  • Een zelfstandig ondernemer dient een keer per jaar uw eigen belastingaangifte doen. Over loon wordt dit nog steeds automatisch afgeschreven, maar over de behaalde winst van uw onderneming moet u het zelf doen. U moet echter wel degelijk rekening houden met uw loon, omdat dit van invloed kan zijn op de hoogte van het aan de Belastingdienst te betalen bedrag over de winst. Naast de ‘gewone’ belastingaangifte krijgt u te maken met de BTW. Dit gaat niet voor alle bedrijven, maar tegenwoordig zit toch op bijna alle diensten en producten BTW. Deze belastingaangifte dient u elk kwartaal digitaal te doen.
  • Voor ondernemers die minder dan € 1.883 per jaar aan BTW moeten afdragen (na aftrek van de voorbelasting) is er de Kleine Ondernemersregeling, of KOR. Dit is een korting op de aan de Belastingdienst te betalen BTW.
  • Besteedt u meer dan 1225 uur per jaar aan uw eigen onderneming? In dat geval kun u aanspraak maken op bepaalde aftrekken bij de belastingaangifte. Misschien handig om erbij te vermelden: dat zijn 49 weken van 25 uur. Hieronder vallen niet alleen de directe uren, maar ook de indirecte uren. Dit zijn dus ook uren die u niet factureert, maar wel in het bedrijf steekt, zoals reistijd of de tijd die nodig is voor het bijwerken van uw administratie of website. In het geval van arbeidsongeschiktheid is er een speciale regeling, waardoor dit maar 800 uur hoeft te zijn. Dus bent u arbeidsongeschikt en besteedt u minimaal 800 uur aan uw onderneming per jaar? Voor ondernemers zoals u bestaat er het verlaagd-urencriterium.
  • Een switch naar parttime ondernemen betekent waarschijnlijk dat uw inkomsten veranderen. Een huur- of zorgtoeslag kan daardoor ook veranderen. Kijk van tevoren eens goed na wat voor effect dat heeft op die toeslagen, zodat u niet ineens de grenzen hiervan overschrijft, omdat het plotseling veranderd is.
  • Het is erg belangrijk dat u in de gaten hebt wat voor gevolgen het ondernemen heeft voor uw toekomst. Zo heeft een ondernemer in tegenstelling tot een werknemer geen bescherming tegen het risico van arbeidsongeschiktheid en bouwt een ondernemer geen pensioen op. Ook als parttime ondernemer dient u er over na te denken wat voor pensioenregeling u wilt en hoe u uzelf wilt verzekeren.