Terug naar het overzicht

Ondernemerstestament

Een testament is voor ondernemers geen overbodige zaak

Het is geen leuk onderwerp om over na te denken, maar het is wel verstandig. Want als je onverwacht komt te overlijden, wil je wel dat je bedrijf op goede wijze wordt voortgezet. Zonder testament bepaalt de wet hoe het met je bedrijf verder gaat. Het is dan ook verstandig om als ondernemer een testament op te stellen.

Conflicten

Vaak ontstaan er conflicten bij bedrijfsopvolging of overname door familieleden. Het is dus belangrijk om hier eens over na te denken voor het geval het zou gebeuren. Zo voorkom je vervelende situaties in een periode die al moeilijk genoeg is voor je dierbaren.

De wet

Als je niets regelt wat er met je bedrijf moet gebeuren als je overlijdt, wordt dit door de wet geregeld. Laat je een echtgenoot en kinderen achter, dan krijgt je partner de hele erfenis, waaronder de onderneming. Dit wordt de wettelijke verdeling genoemd. Als je geen echtgenoot (meer) hebt maar nog wel kinderen, dan bepalen zij de toekomst van het bedrijf.

Notaris

Als je echtgenoot het bedrijf niet wil voortzetten dan kan de wettelijke verdeling ongedaan gemaakt worden bij de notaris. Er moet een nieuwe verklaring worden opgemaakt, waarin de echtgenoot verklaart de erfenis opnieuw te verdelen met de eventuele kinderen. Als een kind je onderneming wil overnemen, moet dat ook op deze manier geregeld worden. Wel moet de verklaring bij de notaris binnen drie maanden na het overlijden gemaakt worden.

Kantonrechter

Ook kan een kind dat je bedrijf wil voortzetten via de kantonrechter de bedrijfsgoederen opeisen. Als dit verzoek wordt toegewezen, moet er vaak wel een vergoeding worden betaald aan de andere erfgenamen. Dit bedrag stelt de kantonrechter vast. Ook bepaalt deze rechter wanneer en in hoeveel termijnen de vergoeding moet worden voldaan.

Opstellen testament

Het opstellen van een testament kun je laten doen bij een notaris. Door het laten opmaken van een testament heb je zelf in de hand wat er met je bedrijf en bezittingen gebeurt als je komt te overlijden. Een testament kun je ieder moment nog wijzigen.