Terug naar het overzicht

Startkapitaal

Een nieuw opgestart bedrijf heeft vaak niet direct voldoende klanten en relatief veel investeringskapitaal, het zogenaamde startkapitaal, nodig. Het is niet ongebruikelijk dat de eerste 6-12 maanden na het oprichten van een eigen bedrijf er verlies wordt geleden. Dit moet worden opgevangen door startkapitaal. Hiervoor zijn twee verschillende mogelijkheden maar beiden hebben ze een keerzijde; - Risicomijdend. Alleen mogelijk met solide geschiedenis en onderpand. - Risicodragend. Hoog risico dus met verwacht hoog rendement (hoge rente en eisen).

Lening bij de bank (momenteel nog in loondienst?)

Zeker als u nu nog in loondienst bent is het verstandig vooraf aan het benodigde startkapitaal te denken. Als u eenmaal bent gestart is er vaak geen weg terug en zijn geldverschaffers opeens zeer sceptisch. Tenzij u drie goede jaren hebt gehad en hiervan de cijfers kunt aantonen. Maar in dat geval heeft u vaak geen startkapitaal meer nodig! Als u nog in loondienst bent is lenen wel heel gemakkelijk. Een telefoontje naar de bank voor de mogelijkheid tot rood staan, is vaak zo gedaan. Als dit niet genoeg is kunt u een PL (persoonlijke lening) afsluiten. Vaak tegen zeer schappelijke (voor zelfstandig startende ondernemers begrippen) rentes en voorwaarden. Hiermee kunt u vaak het eerste jaar gemakkelijk doorkomen.

Subsidie

Subsidies zijn veelal alleen mogelijk voor de grotere ondernemingen. Vaak zijn er subsidies mogelijk bij innovaties, haalbaarheidstudies en op personeelskosten. Echt startkapitaal is zo nu en dan mogelijk voor zogenaamde technostarters.

Tante Agaath lening

De meest bekende vorm van startkapitaal is de Tante Agaath lening. Tegenwoordig is de naam Tante Agaath wat komen te vervallen; in de belastingboeken wordt deze gewoon durf- of startkapitaal genoemd, maar met de voorwaarden zoals deze al eerder bekend waren voor de Tante Agaath lening.

Informal Investors

Oud-ondernemers of mensen met veel vermogen kunnen dit in een zelstandige onderneming onder brengen. In dit geval is vaak meer zekerheid vereist dan bij de Tante Agaath lening, maar het voordeel is dat een ervaren ondernemer soms op meer vlakken ondersteuning kan bieden. Bijvoorbeeld met zijn kennis of netwerk. Voordelen

  • Ervaren ondernemer
  • Persoonlijk netwerk
  • Grote betrokkenheid
  • Nauwe relatie, maar blijft op afstand
  • Vaak toegang tot 2de ronde financiering
  • Startfase 
  • 25.000 tot 0.2 mln.
Nadelen
  • Persoonlijke match belangrijk
  • Gericht op rendement (exit)
  • Zonder groot netwerk lastig te vinden
  • Fysiek dichtbij

Venture Capitalists

Startkapitaal is een markt waar veel geld in om gaat en dus zijn er natuurlijk ook gespecialiseerde bedrijven die startende ondernemers willen helpen met kapitaal met een hoog risico. Hier tegenover staat wel vaak dat de geldverstrekker zelf inzicht wil hebben in wat er gebeurd met het geld. Dit beloven is dan niet meer genoeg. Bij Venture Capitalists is het niet ongebruikelijk als de geldverstrekker werkelijk invloed binnen het bedrijf krijgt door tijdelijk aandelen in te kopen en een commessaris functie komt vervullen binnen het bedrijf. Zaken als stemrecht, garanties en zeggeschap zijn vaak tot in details uitgewerkt. Is het plan goed en is er een duidelijke kans op hoog rendement? Dan stapt de Venture Capitalist erin. Na verloop van tijd indien er genoeg geld is verdiend kan de ondernemer de Capitalist weer uitkopen door middel van een MBO. Management Buy-Out. De ondernemer koopt de aandelen van de overige aandeelhouders (capitalists) weer terug. Bij Venture Capitalists gaat het vaak om grote bedragen. Een eenmanszaak heeft eigenlijk geen aandelen en bij een bedrijf in opstart stappen ze minder vaak in. Maar als u de eerste maanden goed gedraaid hebt maar echt enkele honderdduizenden nodig heeft om werkelijk van de grond te kunnen komen, is een Venture Capitalists wel een interessante optie. Zij kunnen veel verder gaan dan de reguliere bank.