Terug naar het overzicht

Ondernemer worden

Ondernemer worden is makkelijker dan de meeste mensen denken. Om ondernemer te worden dient men enkel ondernemend te zijn. Zodra je iets doet naast "de baan bij de werkgever" ben je misschien al ondernemer geworden. Veel mensen denken dat er voor het worden van een ondernemer eerst vergunningen, diploma's of financiële zaken nodig zijn. Men ziet soms als een berg op tegen het inschrijven bij de Kamer van Koophandel of de zaken die bij de Belastingdienst moeten worden geregeld. Dit is soms zelfs dé reden waarom men er nog niet aan toe is om ondernemer te worden. Het starten met ondernemen kan echter al veel gemakkelijker!

Barrières voordat men ondernemer wordt:

1. Kamer van Koophandel

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is enkel nodig indien het gewenst is om voor de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt te worden. Dit is niet verplicht! Is er nog twijfel over het ondernemersschap? Schrijf je dan nog niet in maar begin vast met ondernemen. De KvK inschrijving kan altijd later nog. Er is niets verplicht. Zie wel verder in dit artikel: Ondernemer worden voor de belastingdienst.

2. De Belastingdienst

Een echte barrière want de Belastingdienst heeft strenge regels voor ondernemers. voordat men voor de inkomsten belasting ondernemer kan worden moet bijvoorbeeld een uren criterium worden behaald en natuurlijk moet de boekhouding in orde zijn. Ondernemer worden voor de Belastingdienst is echter niet verplicht. Het brengt enkel belasting voordelen met zich mee als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Ondernemers kunnen een hogere belastingvrije voet krijgen en zakelijke kosten worden goedkoper. Het is echter niet verplicht om voor de Belastingdienst ondernemer te worden.

Op de Belastingaangifte voor particulieren is een rubriek: "Inkomen uit overige werkzaamheden". Deze rubriek is niet gelimiteerd en het is dan ook toegestaan om vele duizenden euro's naast het inkomen uit loondienst te verdienen. Bijvoorbeeld met een eigen bedrijf naast loondienst zoals een webwinkel of wat dan ook. Zie verder in dit artikel: Ondernemer worden voor de belastingdienst voor meer info.

3. Vergunningen & diploma's

Vroeger moest men een bepaald diploma halen om ondernemer te worden. Dit is nu enkel nog bij bepaalde beroepen het geval. Voor het beginnen van een slagerij zijn natuurlijk vergunningen nodig anders kan iedereen zomaar een koe slachten en zeggen dat hij slager is. Ook voor het werken met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld zijn vergunningen nodig. Maar voor verreweg de meeste producten of diensten is geen diploma of vergunning nodig. Zo mag iedereen gaan ondernemen.

Is er dan helemaal niets nodig om ondernemer te worden?

Jawel. Zeker wel. Het is vooral belangrijk om de psychologische aspecten van het ondernemersschap te kennen. Zo komt er op jou (en je partner) aardig wat af als je ondernemer wordt. Denk aan zaken als: doorzettingsvermogen, keuzes maken, onregelmatig inkomen, kunnen omgaan met tegenslagen, onderhandelen, presenteren, risico's durven nemen, prioriteiten kunnen stellen, zaken van je af kunnen zetten, omgaan met onregelmatige werktijden, financieel inzicht hebben. Etc. Vooral dit soort factoren bepalen de kans op succes van een ondernemer. Financiële zaken kun je uitbesteden en als je slecht bent in verkopen kun je iemand hiervoor in dienst nemen. Maar om je uurtarief te bepalen of te begrijpen of je korting op een deal moet geven, dat je kunt investeren wel of niet etc, heb je toch inzicht in deze zaken nodig. Verder horen wij vaak van ondernemers dat bijkomende zaken zo belangrijk zijn. Het gezellige koppie koffie in de ochtendpauze met collega's bijvoorbeeld kan veel invloed hebben op je werkplezier. Wat als dit er opeens niet meer is omdat er alleen thuis gewerkt wordt? De drive en persoonlijkheid van de ondernemer bepalen dan ook voor zeker 75% het succes van de ondernemer.

Ondernemer worden voor de Belastingdienst

Er zijn twee verschillende soorten belastingen voor kleine ondernemers (met een eenmanszaak als ondernemingsvorm).

Omzet belasting

Een ondernemer kan aangemerkt worden voor de omzetbelasting (BTW verkeer) en inkomsten belasting. De eerste is simpelweg dat er aan klanten BTW gerekend moet worden en dat dit periodiek (meestal per kwartaal) op de rekening van de Belastingdienst gestort moet worden. Of dit interessant is valt snel uit te rekenen. Dure gekocht? Nieuwe PC gekocht? Zakelijke kosten gemaakt en nog weinig zakelijke inkomsten? Dan is dit het moment om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst.

Lees verder over de omzet belasting.

Inkomsten belasting

Om voor de inkomsten belasting als ondernemer aangemerkt te worden zijn hogere vereisten. Dit omdat er meer voordelen bij komen. Zo krijgen ondernemers de eerste jaren een behoorlijke zelfstandigenaftrek. Een gedeelte van het inkomen mag belastingvrij verdiend worden. Dit kan oplopen tot ruim 10.000 euro! Hiervoor moeten wel vereisten behaald worden en de belangrijkste is misschien wel dat er minimaal 1225 uur aan de onderneming moet worden besteed in dat kalenderjaar (januari - december). Als er wordt gestart in september lukt dat dus nooit meer en kan het interessant zijn om pas 1 januari naar de KvK te gaan om in te schrijven. Dan gaat er niet een jaar startersaftrek verloren.