Terug naar het overzicht

Investering van 280 miljoen in mkb door samenwerking van ABN Amro en verzekeraars.

ABN Amro samen met negen verzekeraars investeren in totaal 280 miljoen euro in het mkb. De verzekeraars die hier samenwerken met ABN Amro zijn Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale Nederlanden, SNS REAAL en VvAA, die hierbij worden gecoördineerd door het Verbond van Verzekeraars. Het nieuwe samenwerkingsverband is dinsdag aangekondigd. De negen verzekeraars investeren samen de helft van het bedrag en ABN Amro investeert de andere helft van de €280 miljoen. In het samenwerkingsverband, dat het ‘Samenwerking MKB financiering’ heet, worden ook het risico en het rendement op de leningen fifty-fifty verdeeld tussen bank en verzekeraars.

Leningen kleiner mkb

De leningen zijn bedoeld voor het kleinere mkb. De kredieten hebben een looptijd van maximaal zeven jaar en bedragen maximaal een miljoen euro. De investeringen lopen via ABN Amro. In het rapport ‘Investeren in Nederland’ van februari van 2013 lieten de verzekeraars weten een rol te willen spelen in de financiering van het mkb. De investering voor het mkb borduurt hierop verder. Naar verwachting wordt op korte termijn gestart met de mkb-financiering. Deze samenwerking is hiermee een van de eerste gezamenlijke initiatieven op dit gebied. Er worden wel al leningen door verzekeraars verstrekt aan het mkb, maar dit gebeurd nog niet op grote schaal en het gaat met deze samenwerking dan om grotere leningen.

Investeren

Ruim 60 procent van het vermogen van de verzekeraars worden belegd in de Nederlandse economie. Eerder maakte de groep verzekeraars bekend 30 miljoen euro in microfinancieringsorganisatie Qredits te investeren. Er wordt ook verwacht dat de vraag naar krediet vanuit het bedrijfsleven de komende tijd zal stijgen door de aantrekkende economie.

MKB initiatief

In een reactie van MKB-Nederland stellen ze blij te zijn met het nieuwe initiatief van de investeringen voor het mkb. “we verwachten een groei van de vraag naar financiering, dus aanvullende financiering is welkom”, aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie. Dat de verzekeraars zich vooral richten op het kleinere mkb is wat betreft MKB-Nederland “heel erg goed”. “In die categorie is de nood het hoogst. Bedragen tussen de tweeëneenhalve ton en een miljoen euro zijn het meest problematisch.”

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat dit voor verzekeraars een nieuwe vorm van beleggen is. “Verzekeringsmaatschappijen willen hun beleggingen zoveel mogelijk spreiden. Het mkb is een aantrekkelijke categorie om in te investeren. ABN Amro is daarvoor een goede partner” Het bedrag van 280 miljoen euro moet nog voor het einde van de zomer beschikbaar zijn voor het mkb. Hoelang de samenwerking zal duren is vooralsnog niet bekend. “Het is lastig termijnen te noemen. Zodra het geld op is, moeten we kijken hoe we het verder gaan aanpakken”, aldus de woordvoerder.

Bron: www.nu.nl