Terug naar het overzicht

Innoveren bij bedrijven

Feit: Innoverende ondernemingen zijn winstgevender dan bedrijven die niet innoveren. Zorg dus dat u bij blijft. Maar wat is innovatie nou precies? Hoe ‘innoveer’ ik? Het is heel begrijpelijk als u dit moeilijk vindt en niet altijd weet wat u moet doen.  

Verschillende vormen van innovatie

Vaak wordt bij innovatie alleen maar gedacht aan een hoop nieuwe computers en hippe technologische snufjes, omdat dit direct zichtbaar is en opvalt. De nieuwe iPhone is daar een voorbeeld van. Op de releasedatum staan er altijd lange rijen mensen om zo snel mogelijk de nieuwe iPhone te halen. Maar innoveren gaat ook over het inspelen op bepaalde veranderingen, bijvoorbeeld een veranderende vraag vanuit de markt of bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. Het optimaliseren van je productieproces of het aanpassen van processen werkwijzen hoort ook bij innoveren.  

Subsidie voor innovatie

De Nederlandse overheid stimuleert innovatie door bedrijven. Door bijvoorbeeld belastingvoordeel, innovatiekrediet of subsidie krijgen bedrijven in Nederland de kans om zich te ontwikkelen. Op Europees gebied zijn er ook nog verschillen de mogelijkheden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • In Nederland is er namelijk de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekering. Hiermee kunt u financiële ondersteuning aanvragen voor technologische innovatie voor uw bedrijf. Deze wet is ervoor bedoeld om de loonkosten het speur- en ontwikkelingswerk te verminderen. Dit is vergelijkbaar met Research and Development.
  • Daarnaast mag u ook een percentage van de kosten en investeringen voor R&D van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting aftrekken.
  • Wanneer u wel verschillende ideeën hebt om te innoveren met uw onderneming maar het simpelweg financiëel niet voor elkaar kunt krijgen, kunt u beroep doen op het innovatiekrediet. Via deze regeling kunt u financiering krijgen om toch te kunnen innoveren. Dit kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een compleet overzicht van de subsidies en regelingen voor innovatie vindt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.