Terug naar het overzicht

Gekocht en verkocht - Deel 2

De verkoper: Edwin Lubbers "Ik zag mezelf geen 65 worden achter de toonbank. Zodoende dacht ik er al een tijdje over na om iets anders te gaan doen. Toen een kennis voorstelde om samen een bedrijf in financiële dienstverlening te starten, was de kogel snel door de kerk. Ik ben nu 37. Als ik nog iets anders wil, is nú de tijd om het te doen.

Die overstap van AGF naar finan-ciën is overigens minder groot dan het lijkt. Voordat ik de winkel overnam, zo’n 10 jaar gelden, begeleidde ik ondernemers op dat gebied. Toen ik besloot te verkopen, heb ik wel even gekeken wat intermediairs te bieden hebben, maar ik achtte mezelf mans genoeg om het zelf te doen. En tja, hoe doe je dat dan…. Je laat het eens vallen in bepaalde kringen, je schakelt de Kamer van koophandel in. Via de KvK gebeurde er helemaal niets. Er kwa-men wel reacties via BedrijvenTeKoop.nl. Meerdere zelfs. Maar uiteindelijk heeft het toch langer geduurd dan ik vooraf had ge-hoopt. Het moeilijkste? Het inschatten van de financiële mogelijk-heden van de kandidaat kopers. Voor beginnende ondernemers is het lastig zo’n bedrijf over te nemen. Die moeten afhaken omdat ze de financiering niet rond krijgen.

Uiteindelijk kwam ik via via in contact met Jan Nieboer, een collega in een dorp verderop. Die zocht een winkel met wat meer groeimogelijkheden. Nou, die had ik voor ‘m. Hij heeft zijn bedrijf inmiddels ook verkocht via bedrijventekoop.nl. Voordeel van zo’n website is overigens ook dat het redelijk anoniem is. Particulieren komen niet zo snel op zo’n website. Want je wilt toch niet `dat het hele dorp weet dat je winkel te koop staat".

De koper: Jan Nieboer "Ja, het voelt wel alsof ik een nieuwe weg insla. Ik heb de huidige winkel in Musselkanaal nu 10 jaar. Daarvoor heb ik 18 jaar in Stadskanaal gewerkt. Ik wilde daar destijds al een winkel overnemen, maar dat lukte toen niet. Nu dus wel. De winkel in Stadskanaal biedt net even wat meer mogelijkheden. Hier in Musselkanaal, komen de klanten heel doelbewust boodschappen doen. In Stadskanaal ligt de winkel in een drukkere winkelstraat. Goede locatie, goede winkel. Je kunt er meer spelen met bijvoorbeeld de presentatie. Net even wat meer ondernemen zeg maar. Daar heb ik enorm veel zin in.

De winkel in Stadskanaal is eigenlijk te groot voor een groente-winkel. Er is geprobeerd dat op te lossen door er ook brood van ’t Stoepje in te vestigen. Maar dat werkte niet. Daarom wordt de winkel nu opgesplitst. Als het goed is, kunnen we er 1 mei in. Voorlopig heb ik dan even twee winkels. De koper van mijn win-kel in Musselkanaal heeft dan de tijd om nog wat verder in het vak te groeien. Dat wordt hard werken, maar dat is niet erg.

Hoe ik met Edwin in contact kwam? Tja, je hoort ’s wat. Boven-dien kennen we elkaar al langer. Dus ik heb ‘m gebeld en gezegd dat we maar eens om de tafel moesten. Dan gaat het balletje rollen en wordt het steeds concreter. Nee, over de prijs hebben we geen ruzie gehad. We lopen alle twee al een tijdje mee in het vak. We weten wat er te koop is. Dus daar waren we eigenlijk snel uit".