Terug naar het overzicht

Een bedrijf kopen? Wat is het juiste moment om te zoeken naar financiering?

Als u zit te denken aan het kopen van een bedrijf, wat is dan het juiste moment om te zoeken naar financiering? Hierbij zijn er twee grote denkrichtingen. Beide hebben bepaalde voordelen en nadelen.  

De traditionele manier is de manier, waar de meeste mensen waarschijnlijk het eerst aan denken. Als de koper, wacht u tot u het ideale bedrijf hebt gevonden, dat helemaal perfect is volgens u, en wacht u rustig tot uw bod wordt geaccepteerd. Dan, en alleen dan, zou u gaan proberen de financiering te regelen voor het grote bedrag dat u nodig hebt om uw aankoop te voltooien. Deze aanpak lijkt in zekere zin erg zinvol, u weet namelijk ook precies hoe groot de financiering dan moet zijn, die u nodig hebt. Echter kan deze aanpak wel voor enkele problemen zorgen voor u als koper: Ten eerste zorgt het onmiddellijk voor tijdsdruk. Er is geen enkele geldschieter die een oneindigheid gaat zitten wachten, voordat er iets met zijn financiering gedaan wordt. En laten we onszelf niets wijsmaken; het kan een tijdrovende bezigheid zijn om financiering te regelen voor het kopen van een bedrijf. Gelooft u ons niet? Ga maar gewoon naar uw lokale bank en vraag voor een afspraak om het te hebben over een hypotheek. U zou erg veel geluk hebben als ze u kunnen zien in 2 weken! Ten tweede is er het risico dat al uw harde werk voor niks zou zijn geweest, wanneer u het volledige bedrag van de financiering, al dat onderzoek en het werk niet op tijd bij elkaar kunt krijgen.  

De andere manier is om de financiering eerst te regelen. Als u weet wat voor soort bedrijf u wilt gaan kopen, kunt u meteen door naar de geldschieters om te zorgen voor de financiering van zo’n soort bedrijf. Het verkrijgen van deze financiering voordat u hebt onderhandeld over het bedrijf heeft enkele duidelijke voordelen: U weet bijvoorbeeld zeker wat voor bedrag u kunt lenen. Daardoor kunt u uw tijd en inspanning volledig stoppen in het zoeken naar bedrijven, waarvan u zeker weet dat u ze u kunt veroorloven. Daarnaast is er het voordeel van een snellere aankoop, doordat een groot deel van de inspanning al heeft plaatsgevonden, voordat u het bod uitbrengt. Nog een mogelijk voordeel is dat u in een sterkere positie bent om te onderhandelen met de verkoper wanneer u de financiën al in bezit hebt, wat kan leiden tot een lagere verkoopprijs. Stel u maar eens voor dat u in de schoenen van de verkoper zou staan. U hebt twee potentiële kopers, een met €400.000 en zonder de zekerheid dat deze de financieren bij elkaar kan krijgen en een met €390.000 en wel met die zekerheid.

Voor wie zou u dan kiezen?  
Dus wanneer is het nu het juiste moment om te zoeken naar financiering? Er is niet één goed antwoord: Het ligt aan wie u bent en naar wat voor bedrijf u op zoek bent. Wacht alleen niet tot het laatste moment, want u profiteert er wel degelijk van om zo snel mogelijk te beginnen.