Terug naar het overzicht

De eerste indruk bij een bedrijfsovername

Wanneer u iemand voor de eerste keer ontmoet, is het toch altijd weer een speciale belevenis. Het moet eigenlijk gewoon in één keer goed gaan, want u kunt het niet even overdoen als het de eerste keer niet helemaal perfect ging. Bovendien heeft uw eerste indruk een erg grote invloed op het vergaan van de gehele samenwerking. Zorg dus dat u een goede indruk achterlaat. Men zegt wel eens dat een boek niet beoordeeld kan worden op zijn kaft en toch gebeurt het wel. Onderzoek wijst uit dat men vaak al een mening vormt over iemand in de eerste zeven seconden van de eerste ontmoeting. Deze situatie komt regelmatig voor in het bedrijfsleven. Telkens als u iemand voor het eerst ontmoet, speelt zich hetzelfde weer af in die eerste paar seconden. En net zoals u iemand beoordeelt met deze eerste indruk, wordt u beoordeeld door de ander(en). Om een goede eerste indruk te maken, zijn er een paar dingen nodig.

Ga goed gekleed

Dit klinkt misschien heel erg voor de hand liggend, maar het is wel degelijk belangrijk. Als u uzelf op uw best wilt laten zien, kan het erg veel bijdragen om er gewoon goed uit te zien. Dit betekent niet dat u altijd in een driedelig pak van drieduizend euro dient te verschijnen, maar zorg wel dat u er netjes uitziet. Door uzelf netjes te presenteren, laat u zien respect te hebben voor de andere partij en daadwerkelijk moeite hebt gedaan voor een goede eerste indruk. Hierdoor krijgt die andere partij er vertrouwen in en kan het hele proces zo maar eens wat gemakkelijker verlopen.

Let op uw houding

De houding en lichaamstaal van iemand zeggen al heel veel over een persoon. Dit zijn ook een paar van de eerste dingen die opvallen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Zo zijn er bepaalde bewegingen, houdingen en zelfs gezichtsuitdrukkingen die een negatieve boodschap kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is het kruisen van uw armen. Dit straalt geslotenheid en desinteresse uit, ook al is dit helemaal niet zo bedoeld. Ook wanneer u de ander niet aankijkt of onderuitgezakt op uw stoel zit, kan dit als ongeïnteresseerd overkomen. Verder geeft een goede houding u zelfvertrouwen en aanzien. Houd uw rug recht, laat uw hoofd niet hangen, haal uw handen uit de zakken en maak veel oogcontact met de ander. Hierdoor laat u zien dat u niet met u laat sollen en dat u er wel degelijk van bewust bent wat er op het spel staat. U kunt met uw houding alleen al voor een groot deel bepalen hoe de rest van het proces er uit zal komen te zien. Een goede houding is dus erg belangrijk bij een eerste ontmoeting.

Ben op tijd

Als er iets is waar veel mensen een hekel aan hebben, dan is het wel aan wachten op iemand die te laat is. Als u te laat komt bij een eerste ontmoeting dan is het enige wat bij de ander zal blijven hangen uw incompetentie om op tijd te komen. Vertrek daarom altijd ruim van tevoren en ben op tijd. Wanneer uw transport regelmatig vertraging oploopt, doordat u bijvoorbeeld in een filegevoelig gebied zit, is het aan te raden om dit obstakel bij de reistijd in te calculeren. Ook zal het u geruststellen als u op tijd bent en u niet hoeft te haasten. Dit voorkomt stress, vooral wanneer u al gespannen bent.

Luister goed

Bij een eerste ontmoeting is er niets erger dan het gevoel te hebben dat er niet naar u geluisterd wordt. Aandachtig luisteren bevordert het vertrouwen tussen beide. Laat de ander ook altijd uitspreken en onderbreek hem niet. Wanneer u door de ander heen praat of probeert zijn zinnen af te maken, kan hij de indruk krijgen dat u haast heeft of meer geïnteresseerd bent in het opleggen van uw eigen mening dan te luisteren naar de mening van een ander. Het is daarom erg belangrijk om te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en daar ook vragen over te stellen. Probeer uzelf daarom helemaal af te sluiten van de buitenwereld om de ander al uw onverdeelde aandacht te geven.

Ben uzelf

Het is zaak dat u uzelf blijft als u een nieuw iemand ontmoet. Ben oprecht en probeer niet iemand te zijn die u niet bent. Vaak kunnen mensen daar ook zo doorheen kijken. Wanneer dat gebeurt, bent u natuurlijk meteen al uw vertrouwen en respect kwijt. Het is niet erg als u een beetje nerveus bent. Waarschijnlijk is het voor de andere partij precies hetzelfde. Daarom kunt het best proberen om de ander gerust te stellen. Hierdoor laat u zien dat u betrouwbaar en aardig bent. U bent namelijk ook maar een mens. Dit zal ook helpen om zelf wat rustiger te worden.