Terug naar het overzicht

Crisis door ruzie

Vier decennia

Veertig jaar geleden hebben Maarten (67) en Albert (63) de handelsonderneming van hun vader overgenomen. In vier decennia is het bedrijf uitgegroeid naar drie vestigingen en heeft het een goede naam opgebouwd. Inmiddels werkt ook de derde generatie van de familie in het bedrijf. Dave - de zoon van Maarten - is hoofd van het magazijn.

Zwaar weer

Maarten is inmiddels ruim twee jaar met pensioen. Albert moet nog ruim twee jaar werken. De vraag is echter of hij dat haalt. Het bedrijf zit namelijk in zwaar weer. Met een extra kapitaalinjectie kan de onderneming gered worden. Via een externe partij lukt het niet om dat geld te vinden. Dus moet de familie herinvesteren. Hierover zijn echter nooit afspraken gemaakt. Het lukt de broers niet om het eens te worden over de aanpak om dit op te lossen.

Gevaar

Het verschil van mening is een regelrecht gevaar voor de continuïteit van het bedrijf. Maarten dreigt daarnaast zijn vermogen dat nog in het bedrijf zit, te verliezen. Albert kan door de situatie zijn pensioen kwijtraken. En zoon Dave kan zijn baan als hoofd van het magazijn verliezen. Wat alle betrokkenen nog het ergste vinden, is dat de harmonie binnen de familie ernstig verstoord is.

Afspraken

Dit alles had voorkomen kunnen worden als er duidelijke afspraken waren gemaakt. Hoe moet de familie hiermee omgaan? Hoe bouwt de familie voldoende reserves op? Afspraken zorgen voor zowel harmonie binnen de familie als voor borging van de continuïteit van de onderneming.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over het maken van goede afspraken in je familiebedrijf? Aarzel dan niet om met mij contact op te nemen voor een vrijblijvende afspraak.

Auteur van dit artikel: Geert Hoedjes JAN© Overnames en waarderingen 088 220 24 47 GeertHoedjes@JAN.nl