Terug naar het overzicht

Begin op tijd met bedrijfsoverdracht

Je doet het licht uit, de deur op slot en dat was het dan. Piet van der Maden vertelt het met een onderkoelde vorm van ironie. Samen met zijn echtgenote dreef de oud-wethouder van Vlissingen aan de Kleine Markt tot eind vorig jaar een juwelierszaak. Ondanks een intensieve zoektocht werd tot op heden geen opvolger gevonden.

Overdracht- en overname blijft een precaire zaak.

Van der Maden weet het uit de eerste hand. Zowel de zakelijke als de emotionele kanten van het proces heeft hij aan den lijve ondervonden. 'Er is geen boekje over en geen cursus voor.' In het voorjaar van 2001 stapte Van der Maden uit het familiebedrijf dat zijn grootouders ruim een eeuw geleden als winkel in porselein, kristal en huishoudelijke artikelen waren begonnen. De juwelier met de politieke carrière werd wethouder. Zijn vrouw Connie van der Maden nam vanaf dat moment de leiding over. Halverwege vorig jaar ging de zaak de stille verkoop in. In september startte de opheffingsverkoop. Ondanks een uitgebreid eigen netwerk, bekendheid in de branche en de inspanningen van een bedrijfsmakelaar werd geen geschikte overnamekandidaat gevonden. Beginnende juweliers beschikten over onvoldoende financiële middelen en de ketens toonden volgens van der Maden wel interesse, maar geven doorgaans de voorkeur aan panden met grotere vloermaten.

Keuze

Het pand in de huidige vorm is bovendien enkel geschikt voor een juwelier, opticien of cadeauwinkel. Ook de mede door Van der Maden zelf in gang gezette aanpak van de Vlissingse binnenstad werkt pas de komende jaren optimaal. Aan de Kleine Markt start een nieuwbouwplan voor winkels en appartementen. 'Eigenlijk zijn we drie jaar te vroeg om het pand te verkopen, maar in onze situatie speelt onze leeftijd een rol.' Het enige personeelslid werd tijdig op de hoogte gesteld van de aanstaande opheffing, uit menselijke overwegingen en om problemen met uitkerende instanties te voorkomen. Belangrijk was ook dat de vitrines tot de laatste dag gevuld bleven met sieraden, deels in consignatie van leveranciers verkregen. 'De klant moet tot het laatst voldoende keuze hebben.'

De Kamer van Koophandel organiseert op 22 mei de avond bedrijfsoverdracht in Goes. Piet van der Maden is één van de sprekers in het ondernemersdebat.