Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen marktplaats

Jarenlang heb je gewerkt aan de uitbouw van jouw onderneming. Nu is het moment aangebroken om het bedrijf over te dragen. Maar een bedrijf verkopen is voor jou geen alledaagse kost. Hoe pak je dit aan? Hoe vind je een koper voor je bedrijf? Hierbij wat tips.

Opvolging

Heb je al voor ogen wie je opvolger gaat worden? Wellicht een van de kinderen of een personeelslid. Heb je geen opvolging binnen de directe familie of onder het personeel? Dan is het raadzaam om andere wegen te gaan bewandelen om een koper voor het bedrijf te vinden. Hier zijn verschillende manieren voor. Zo kun je in je netwerk informeren of er geschikte kandidaten zijn, bij je leveranciers of concurrenten te rade gaan, maar dat laatste is voor jou niet geheel handig en kun je beter overlaten aan een specialist zoals een overnameadviseur. Je kunt de onderneming ook via internet aanbieden.  

Marktplaats

Op internet zijn verschillende overnameplatformen te vinden. Misschien ben je er huiverig voor om het op het wereldwijde web te plaatsen. Wist je dat je op de meeste sites je onderneming anoniem onder de aandacht kan brengen? Hoe werkt zo'n marktplaats? Als we kijken naar Bedrijventekoop.nl, de grootste bedrijfsovernamesite van Nederland, dan kan je eenvoudig door het volgen van een aantal stappen een bedrijfsprofiel aanmaken. Je vult een aantal standaardwaarden in zoals branche, soort bedrijf, regio, omzet, personeel etc. Daarna vul je een bedrijfsspecifieke tekst in. Kunst is om hier een wervende tekst te plaatsen die voldoende trigger voor de kopende partij geeft om te reageren om er meer informatie over te krijgen. Nog altijd wordt de bedrijfsnaam niet vrijgegeven. Nadat je met een medewerker van Bedrijventekoop.nl gesproken hebt en je profieltekst doorgenomen is, wordt jouw profiel online geplaatst. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde partijen reageren. Zij vullen hun naw-gegevens, email en telefoonnummer in en Bedrijventekoop.nl checkt dat en stuurt het door naar jou. Jij kunt vervolgens zelf contact opnemen en op jouw manier de kandidaat van meer informatie voorzien. Je kunt een geheimhoudingsovereenkomst sturen, de website of anders. Het is aan jou om te bepalen wat er wordt vrijgegeven.  

Boek Bedrijf (ver)kopen

Wil je meer weten over dit traject? Bij het plaatsen van jouw profiel op Bedrijventekoop.nl ontvang je gratis een exemplaar van het boek Bedrijf verkopen? en Bedrijf kopen? Dit boek bevat beide onderwerpen en zij komen in het midden samen. Het boek geeft jou in duidelijke taal een beeld van wat er komt kijken bij een bedrijfsoverdracht.