Terug naar het overzicht

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen

Besluiten om eigen baas te worden, is vaak een geweldige ingeving. Het klinkt heel mooi, maar hoe bent u van plan dit allemaal te bereiken? Wilt u dan een bedrijf kopen of er een zelf starten? Wat is nu eigenlijk beter?

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen

Voor allebei vallen wel wat dingen zeggen, zowel goed als slecht. Terwijl er bij het starten een grotere kans is dat het bedrijf faalt, kan het kopen van het verkeerde bedrijf net zo fataal zijn.

Goedkoper

Ten eerste is een bedrijf starten goedkoper. Het klinkt heel simpel, maar het is gewoon zo. Dit betekent dat u minder geld nodig hebt voor uw toekomstige onderneming en dat u dus ook minder geld hoeft te lenen. Bedrijf starten vs. bedrijf kopen: 1-0

Financiële risico’s

Het zal misschien geen verrassing zijn, maar er zitten meer financiële risico’s aan zelf een bedrijf starten dan aan het kopen van een bedrijf. Hoewel er vaak wel meer geld nodig is voor het kopen, is er ook een grotere kans dat banken u het geld lenen, omdat dit dan een grotere kans van slagen heeft. Daar zit dan wel de voorwaarde aan dat het een betrouwbaar bedrijf is en het zeer waarschijnlijk dat er winst gemaakt wordt. Banken hebben deze voorwaarde natuurlijk om er zekerder van te zijn dat de ondernemer al het geld ook weer terug kan betalen, plus rente.

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen: 1-1

Creativiteit

Een bedrijf starten is een lege pagina. U kunt dit bouwen naar uw eigen inzicht. Hiermee kunt u het bedrijf zo efficient mogelijk inrichten voor uw bedrijfstype. Daar komt bij dat u het ook een fijne werkomgeving voor uzelf kunt maken. Bij een gekocht bedrijf kunt u natuurlijk ook wel de inrichting opnieuw doen, maar u kunt geen muren verplaatsen… Daarnaast zal deze herinrichting bij een gekocht bedrijf nog extra kosten opleveren, terwijl het bij starten al in de rekening zit.

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen: 2-1

Meteen beginnen

Hoe lang duurt het wel niet om een bedrijf te bouwen en te starten? Bij kopen is dit helemaal niet het geval. Wanneer u het bedrijf gekocht hebt, kunt u ook meteen aan de slag. U koopt dan namelijk niet alleen het bedrijfsgebouw, maar ook het klantenbestand, alle benodigde apparatuur, relaties met leveranciers, etc. Wanneer het bedrijf werknemers heeft, hebt u uw personeel ook al gevonden. En u ook nog de bedrijfswebsite, mits aanwezig. Het kost u dus geen tijd en energie om alle benodigdheden bij elkaar te krijgen en u kunt meteen beginnen met uw nieuwe bedrijf.

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen: 2-2

Bedrijfsovername

U kunt dan wel meteen beginnen met het runnen van het bedrijf, maar dan wel pas als u het gekocht hebt. Hier gaat namelijk een heel proces aan vooraf. Het kopen van een bedrijf lijkt misschien makkelijk, maar dat is het toch lang niet altijd. Dit kan behalve veel energie, ook veel tijd in beslag nemen. Zo’n bedrijfsovername kan best een paar maanden in beslag nemen. U moet allereerst een geheimhoudsverklaring tekenen, de verkoper gaan ontmoeten, er moet nog een waardebepaling gedaan worden van het bedrijf, daar moeten dan weer onderhandelingen over komen, etc. Het kan in ieder geval heel wat tijd in beslag nemen. Houd daar dus ook rekening mee en neem ook uitgebreid de tijd hiervoor. Wat u ook doet, ga hierbij niet haasten! Dit zorgt ervoor dat u fouten gaat maken en als u fouten gaat maken, kan dit u duur komen te staan.

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen: 3-2

Ervaring

Wanneer u nog niet zo veel ervaring hebt in de betreffende branche is het verstandiger om een bedrijf te kopen. Het liefst een met een betrouwbare omzet van de afgelopen jaren. U hoeft in principe niet heel veel anders te doen dan de vorige eigenaar om het bedrijf goed te laten lopen, dus hebt u de grootste kans van slagen zonder dat u al veel ervaring hebt. Om zelf een bedrijf te starten, hebt u veel kennis en ervaring nodig. U moet namelijk alles zelf opbouwen. Als u een bedrijf start, is het namelijk misschien wel handig om te weten waar u op moet letten, hoe u alles aan moet pakken, hoe u winst wilt maken, etc. Overschat hierbij de waarde van personeel niet. Deze mensen zitten er al langer en weten onderhand wel een beetje hoe het in zijn werk gaat, waardoor u ook een hoop van hen kunt leren.

Bedrijf starten vs. bedrijf kopen: 3-3 3-3, gelijkspel.

Zo ziet u maar, beide opties hebben zo hun plusjes en minnetjes. Het zal vooral aan uzelf liggen, wat het best is. Voor de een zal het prettiger zijn om een bedrijf te kopen, terwijl een ander zal zeggen dat zelf een bedrijf starten toch echt beter is. Natuurlijk zullen de omstandigheden van de betreffende branche ook een rol spelen in wat u nu het best kunt doen. Wat u ook van plan bent te doen, veel succes