Terug naar het overzicht

Bedrijf starten, onderdelen voor succes

Hoe kunt u een bedrijf starten dat jarenlang overeind blijft? Wat zijn belangrijke onderdelen van een goedlopend bedrijf? Is er een formule voor succes? Natuurlijk zijn er wel verschillende dingen waaraan u moet denken om succes te hebben. We hebben ze even voor u opgesomd.  

Bereid uzelf voor op een hobbelige rit

Wilt u een bedrijf starten? Dan moet u bedacht zijn op alle obstakels die op uw pad zullen komen. Dit is namelijk zelden een makkelijke weg. U moet volhardend zijn en de confrontatie aangaan met alle uitdagingen. Vooral in het begin zal het moeilijk zijn om alle rekeningen op tijd te betalen en winst te maken, maar u moet erop vertrouwen dat het uiteindelijk met veel hard werken en een hoop doorzettingsvermogen toch goed komt.  

Plan vooruit en zorg dat u weet wat een bedrijf starten kost

Een goed plan hebben en weten waar u heen wil, is cruciaal voor elk nieuwe onderneming. Daar hoort natuurlijk ook een adequate financiering bij. Het is erg moeilijk om te bepalen hoeveel u precies nodig hebt, omdat dit bij elk bedrijf anders is. Het ligt niet alleen aan de branche waarin uw bedrijf zich bevindt, maar ook aan de grootte van het bedrijfspand en het personeel, de hoeveelheid middelen die u nodig hebt om tot het eindproduct te komen, etc. Toch zal uw financier, of dit nou een bank is of een familielid of een ander bedrijf, willen weten hoeveel u moet hebben.  

Kies goede medewerkers en leer te delegeren

Het is onmogelijk om alles zelf te doen in een succesvol bedrijf. Neem goede medewerkers aan. Vraag uzelf af of het mensen zijn die het werk goed zouden doen en natuurlijk ook of het aardige mensen zijn waar u goed mee kunt opschieten. U zult er toch echt samen met hen voor moeten zorgen dat het bedrijf goed loopt. En dan nu delegeren, zet uw personeel aan het werk. Denk bij het verdelen van de taken vooral na over wie wat het best zou kunnen doen. Laat uw werknemers specialiseren als dat kan. Geef ze vaste taken, die ze het best doen. Hierdoor worden zij er nog beter in en krijgt u dus steeds betere resultaten. Daarnaast is het ook heel overzichtelijk.  

Vastberadenheid is belangrijker dan een opleiding

Er zijn veel verschillende soorten mensen in het bedrijfsleven met verschillende educatieve achtergronden, dus zie uzelf niet als een buitenstaander als u een andere studie hebt gedaan dan enkele collega’s. Sommige succesvolle ondernemers zijn erg stil, andere zijn weer heel luidruchtig, sommige zijn goede verkopers, andere zijn goed met financiën. Niemand is hetzelfde, iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten. En toch kunnen ze het allemaal maken als ze een goed team achter hen hebben staan. Een diploma is zeker erg nuttig en u zult ook echt wel iets geleerd hebben van uw studie, maar het hebben van een diploma is niet essentiëel voor succes als ondernemer. Een ondernemer kan na de middelbare school al meteen zijn gaan werken en heel erg succesvol zijn, terwijl een ondernemer die aan een universiteit heeft gestudeerd en een diploma heeft een grote mislukking is. Een diploma is geen garantie voor succes, maar dat neemt niet weg dat het u wel een eind op weg kan helpen. Wat pas echt belangrijk is, is de juiste instelling. Uithoudingsvermogen en vastberadenheid, daar draait het om.  

Normen en waarden

Het is makkelijk om maar te denken dat de normen en waarden van uw bedrijfsvoering nog wel komen als u eenmaal succesvol bent, maar het tegenovergestelde is waar. Deze dingen zijn juist wat uw onderneming zo succesvol maken en niet andersom. Respect hebben voor uw werknemers, geloven dat u goed werk verricht, klanten blij maken, communiceren met mensen en iets terug doen voor de samenleving; al deze dingen zijn erg belangrijk.