Alles over bedrijfsoverdracht
U wilt uw bedrijf beëindigen? De eerste tip die u ter harte zou moeten nemen is: neem er de tijd voor. Zo'n jaar of vijf, minimaal. Die tijd heeft u doorgaans nodig om u wegwijs te maken op financieel, fiscaal en organisatorisch gebied. Om nog maar te zwijgen over de persoonlijk consequenties.
Een stappenplan door de jaren heen treft u aan in Bedrijfsoverdracht: begin op tijd!
In Is het bedrijf klaar voor verkoop? treft u ondermeer een test aan waarmee u die vraag kunt beantwoorden. Er zijn veel manieren om een bedrijf van de hand te doen. Verkopen aan familieleden, aan het management, aan een andere ondernemer. Lees er meer over in Verkopen, maar aan wie?
De overdracht van een familiebedrijf kent zijn eigen vraagstukken. Een goede overdracht is essentieel voor het voortbestaan van het bedrijf. Zie Bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf.
Kopers willen veel van uw bedrijf weten. Wees voorzichtig. Geef niet te veel concurrentiegevoelige informatie. Wat u wel kwijt kan is te lezen in Profielschets om kopers te lokken. Pas als u met serieuze kandidaten te maken krijgt wordt het tijd voor het verstrekken van meer informatie. Hoe u dat aanpakt staat in Verkoopmemorandum voor mogelijke overnemer.
Een overdracht kan met emoties gepaard gaan. Het is dan wellicht verstandig een derde partij in te schakelen. Lees daarover in Verkooponderhandelingen bij bedrijfsoverdracht. Daarin staan ook de verschillende fasen van het verkooptraject, van de eerste verkenningen, de intentieverklaring tot aan de verkoop.
De fiscus wil natuurlijk ook afrekenen. Dat kan deels worden voorkomen door Fiscaal gunstige overdracht via geruisloos doorschuiven. Ondernemer zonder personeel? Dan gelden bij de verkoop van het bedrijf iets andere fiscale regels. Meer daarover in Fiscale aspecten bij overdracht eenmanszaak.
Bij de verkoop van een besloten vennootschap houdt u rekening met Fiscale aspecten bij overdracht van een BV.