Terug naar het overzicht

5 gratis online marketing tools voor serieuze ondernemers

Bespaar geld en verhoog de productiviteit met betere marketing tools.

Online marketing is serieus werk. Daarom is het van groot belang dat u de juiste marketing tools hebt om positieve resultaten te verkrijgen. Vaak kunnen deze tools erg prijzig zijn, wat voor beginnende ondernemers een probleem kan zijn. Overweeg daarom de volgende marketing tools, die u gratis of voor een veel kleiner bedrag kunt gebruiken:  

Communicatie en sociale samenwerking

Communicatie is van levensbelang voor elke onderneming, vooral voor online marketing campagnes die gebaseerd zijn op samenwerking. Bitrix24 is een gratis online samenwerkingsplatform voor teams van 12 leden en minder. Deze tool biedt u verschillende functies als groepschats en videochatting. Verder kunt u ook nog gebruik maken van een sociaal intranetwerk, een dagelijkse planner, tijdregistratie en werkplanning, een online edit-platform waar meerdere gebruikers tegelijk op kunnen werken, deelbare documenten en versiebeheer. Deze gratis tool is het proberen waard! Wilt u meer opslagruimte, toegang voor een onbeperkt aantal gebruikers en nog meer functies? Dan is er voor u ook een betaalde versie te krijgen, waarbij deze functies ook nog zitten.  

Social media management

Twitter is een sociaal netwerk dat wereldwijd veel wordt gebruikt en een integraal onderdeel van de meeste online marketing initiatieven. Om zo goed mogelijk gebruik te maken van twitter, is TweetDeck erg aan te raden. Dit is een gratis tool die u kan helpen met real-time betrokkenheid, volgen en organiseren. Bij het gebruiken van één enkel dashboard kunt u aangepaste tijdlijnen bouwen en exporteren, zoekopdrachten, lijsten en activiteiten bijhouden en zelfs meerdere accounts beheren. U kunt ook zoekopdrachten voor hashtags, topics en events creëren, voor de benodigde zoekopdrachten. TweetDeck staat ook een zogenaamde tweetplanning toe om bepaalde gebruikers en termen te dempen voor een efficiëntere volgervaring en een betere navigatie met behulp van intuïtieve sneltoetsen.  

Visuele inhoud

Een grote meerderheid van de mensen leert visueel veel meer, waardoor grafieken dus ook steeds meer worden gebruikt. Piktochart is een tool waarmee u heel gemakkelijk deze grafieken kunt maken. De basis van deze tool is compleet gratis, maar voor de geavanceerdere Pro-versie is daarentegen wel betaald. Wanneer u helaas niet kunt beschikken over de middelen om zoiets aan te kunnen schaffen, kunt u met Piktochart ook iets moois maken in minder dan een uur met behulp van de gratis thema's, hun grote verscheidenheid van pictogrammen waaruit u kunt kiezen en vooraf geconfigureerde kleurpaletten.  Zo kunt u zelfs, wanneer u niet zo’n creatief type bent en niet zo veel designtalent en -ervaring hebt, goed met deze tool uit de voeten.  

Organisatie tool

Elke dag wordt er meer en meer inhoud gecreëerd, waarvan het meeste natuurlijk nuttig en informatief is. De uitdaging is om al het nuttige te scheiden van het niet-nuttige, zodat er geen onnodige rommel ontstaat die uw doelen niet bevordert. Evernote is een gratis organisatie tool, waarmee u informatie en ideeën kunt opslaan, organiseren en delen door middel van zijn slimme zoekmachine en energiebesparende functies. Niet alleen kunt u opgeslagen webpagina's en andere data types gemakkelijk terugvinden met Evernote, maar u kunt ook de inhoud krijgen vanaf vrijwel elke locatie. Voor upgrades en meer functies kunt u ook voor de Premium versie gaan.  

E-mail lidmaatschap

E-mail marketing is niet dood. Volgens blogger Brian Clark is e-mail een goede manier van communiceren omdat het het gesprek over uw bedrijf verplaatst naar een meer persoonlijke omgeving, namelijk uw inbox. INinbox is een e-mail marketing tool, waarmee u uw e-mail campagnes kunt optimaliseren voor maximale effectiviteit. Het stelt gebruikers in staat om e-mails te maken en verzenden, maar ook om bij te houden hoe het deze e-mails vergaat, zodat u verbeteringen kunt aanbrengen waar nodig. Het laat zien hoeveel ontvangers in uw verzendlijst uw e-mail hebben geopend, hoeveel er actie hebben ondernomen en op een link hebben geklikt en waar uw abonnees en andere potentiële klanten zijn gestationeerd samen met andere gegevens. 

Andere tools als FreshBooks, Eventbrite, Zendesk en vele anderen kunnen erg gemakkelijk integreren met INinbox met maar één klik. Hierdoor hebt u de mogelijkheid om bepaalde taken te automatiseren en informatie te gebruiken die is opgeslagen in databanken, zonder dat u ook maar iets hoeft te importeren. Voor een maximum van 2.000 contacten en tot 20.000 e-mails is het compleet gratis. Is dit toch niet genoeg en wilt u een maximum van 5.000 contacten en onbeperkt e-mails kunnen versturen? Dan is er ook nog een betaald abonnement.