Experiences of entrepreneurs

Veel ondernemers die te maken krijgen met bedrijfsoverdracht hebben behoefte aan deskundige begeleiding. Via Bedrijventekoop.nl kunnen ondernemers direct overnameadviseurs in de regio vinden. Voor de overnameadviseurs is het tevens een platform om onder de aandacht te komen bij de doelgroep. Eén van de adviseurs die op het intermediairs-platform adverteert is Prior Fusie & Overnames BV. We spraken met oprichter en directeur Tony Veerman, en vroegen naar zijn ervaringen.

Prior Fusie & Overnames, nader te noemen als Prior, is onderdeel van de Prior Adviesgroep. Een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van juridisch- en organisatieadvies. Het onderdeel ‘Fusie en overnames’ bestaat sinds 3 jaar en is opgestart door Tonny Veerman. Samen met zijn compagnon begeleidt hij bedrijfsovernameprocessen in het MKB. Dit zowel voor kopende als verkopende ondernemers, vanuit hun kantoor in Middelburg.

Een ‘must-have’ partner 

Prior maakt al sinds dat het bestaat gebruik van Bedrijventekoop.nl. De eventuele samenwerking werd al voor de oprichting van Prior besproken. Tonny: “Omdat ik Filip Demuyt, de grondlegger van Bedrijventekoop.nl, al kende, was het contact snel gemaakt. Ik ben naar Boekel gegaan om nader kennis te maken met Bedrijventekoop.nl. Ik was onder de indruk en had direct het gevoel dat het platform mij kon helpen. Ik had goede partners nodig en ik vond dat Bedrijventekoop.nl daar één van moest zijn. Met name vanwege de uitgebreide database waaraan ik dan zou kunnen bijdragen. De potentiële samenwerking gaf mij een extra impuls om Prior op te starten.”

Uniek in de provincie Zeeland 

Prior is de enige organisatie in de provincie Zeeland met een BOBB-certificering (Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars). Tonny: “Vanwege de eilandenstructuur is Zeeland voor veel ondernemers een minder aantrekkelijk gebied. Toch kent de provincie volop bedrijvigheid en ook rond bedrijfsovernames is dus genoeg te doen. Een mooi voorbeeld is Zeeuws-Vlaanderen. Het eiland is een populaire vestigingsplek voor ondernemers uit België. Voor verkopende ondernemers op het eiland is er dus geen gebrek aan kandidaat-kopers. We doen daar veel zaken, en mede daarom zijn we ook gevestigd in Middelburg. Al met al vinden ondernemers het prettig dat ook overnameadviseurs werken vanuit Zeeland. Dat vermoeden hadden we al en de afgelopen 3 jaar hebben we de bevestiging daarvan gekregen.”

Een waardevolle samenwerking 

Naast de provincie Zeeland is Prior ook volop actief in de regio’s Rotterdam en West-Brabant. Vanwege de drukte maakt Prior (nog) niet optimaal gebruik van alle mogelijkheden van Bedrijventekoop.nl. Tonny: “Ik denk dat we de mogelijkheden voor ongeveer 30% benutten. We zitten in de positie dat we selectief kunnen zijn. We krijgen veel reacties en ondanks dat er ook gelukzoekers tussen zitten is de kwaliteit van de reacties goed. Zeker in vergelijking tot andere soortgelijke platformen die we in het begin ook hebben uitgeprobeerd.”

Tonny is positief over de totale samenwerking. Tonny: “We zijn nu ook gestart met Bedrijventekoop.be. Voor ons ook belangrijk, omdat we zeer actief zijn op de Belgische bedrijfsovernamemarkt. Naast reacties krijgen we dankzij aanwezigheid op het platform ook waardevolle input over die markt. Alleen daarom is het al uiterst nuttig. Daarnaast is het contact altijd prettig en laagdrempelig. We blijven de samenwerking voortzetten en waar nodig en mogelijk zullen we deze ook intensiveren.”