Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen, de voorbereiding

Wilt u uw bedrijf verkopen? Dat is tegenwoordig een hele klus. Het verkoopproces is een stuk ingewikkelder dan u zou denken. Dus… Hoe pakt u dit aan? Waar moet u allemaal op letten?  

De timing

Het is heel belangrijk dat u de verkoop van uw bedrijf goed timet. De grootste fout die verkopers maken, is dat ze hun verkoop niet goed plannen. U snapt ook wel dat uw bedrijf veel meer waard is wanneer het veel winst maakt, dan wanneer het een mindere periode heeft. Kopers maken hier namelijk ook veel gebruik van. Die zeggen dan dat het bedrijf uw vraagprijs niet waard is doordat er niet genoeg winst behaald wordt en willen uw bedrijf dan ook alleen maar kopen voor een fors lager bedrag. Wacht met verkopen dus niet tot uw bedrijf even minder goed loopt, maar ga over tot de verkoop wanneer uw bedrijf op zijn top is!  

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u uw bedrijf verkopen gaat, is het misschien slim om eens te kijken wat er nog allemaal aan uw bedrijf verbeterd kan worden. Verder is het cruciaal dat u uw getallen kent, en dus niet alleen uw belastingteruggaves, de balansen en de winst- en verliesrekeningen. U moet ook alles controleren wat betreft de verkopen en marketing van uw bedrijf, zoals hoe uw advertenties het doen, wat het u nu eigenlijk oplevert en wat het u kost, etc. Wanneer u reclame gaat maken door middel van advertenties wilt u natuurlijk wel weten hoe rendabel deze zijn voor uw bedrijf.  

Uw reputatie

Uw reputatie is erg belangrijk, want het is uw grootste reclame. Wat zou u eerder geloven als in de klant zijn schoenen stond, de reclame van het bedrijf zelf of het advies van een onpartijdig persoon? U zult ook veel meer klanten krijgen wanneer u een goede reputatie hebt en er naar u gevraagd wordt, dan wanneer u uzelf moet gaan verkopen. Als u dit hebt bereikt, zal het bedrijf ook een stuk beter gaan lopen, wat natuurlijk leidt voor een hogere waarde. Zorg dus ten alle tijden voor een goede ervaring van de klant, omdat dit ertoe leidt dat mensen u gaan aanbevelen aan anderen.  

Weet wat een bedrijf waardevol maakt

Om uw bedrijf aantrekkelijk te maken voor een koper moet het verschillende bronnen van inkomen, een behoorlijk klantenbestand en een solide management team hebben. Weet u wat kopers het meest afschrikt? Risico. Als uw bedrijf maar heel weinig klanten heeft, heeft het heel grote invloed voor uw bedrijf als een van hen ermee stopt. Dit kan het verschil zijn tussen winst of verlies, een risico dus… 

  • bedrijf kopen
  • Bedrijf verkopen
  • waarde bedrijf
  • voorbereiding bedrijf verkopen