Terug naar het overzicht

6 veelgemaakte fouten bij de bedrijfsverkoop

In ons vorige blogbericht waarschuwde we om op tijd te beginnen met een bedrijfsovername. We borduren hier nog even op voort en beschrijven hieronder de 6 meest gemaakte fouten bij een bedrijfsovername.

Het verkopen van je bedrijf is nooit makkelijk. Wanneer je door hard werken een bedrijf hebt opgebouwd en er al jaren mee bezig bent, is dat bedrijf je vaak erg dierbaar. Dit kan er voor zorgen dat je fouten maakt bij het verkopen. Sluit jezelf af van de situatie en houd rekening met de hierondergenoemde fouten in het verkoopproces. Zo wordt het er misschien wat makkelijker op…  

Gebrek aan voorbereiding

Als je besloten hebt je bedrijf te verkopen, kun je wel gewoon een paar professionals bellen en hen het laten afhandelen, toch? Nee, natuurlijk niet! Zo gemakkelijk is het allemaal niet. Er komt veel voorbereiding kijken bij het verkopen van je bedrijf. Zo moet je zorgen dat je je exit-strategie gepland hebt, dat je papieren in orde zijn en natuurlijk ook dat er geen bepaalde zaken zijn die de waarde van je bedrijf flink kunnen laten dalen.  

Maak jezelf niet onmisbaar

Draag niet alle lasten zelf en zorg dat je wel echt weg kunt bij het bedrijf. Wanneer het hele bedrijf loopt op jouw werk is het dus niet veel waard zonder jou. En aangezien je weg gaat door het te verkopen, is dat niet zo heel handig. Je bedrijf moet fatsoenlijk kunnen lopen zonder jou. Dan is het wel aantrekkelijk voor kopers en is het mogelijk je bedrijf te verkopen. Een andere reden dat het bedrijf zonder jou moet kunnen functioneren is dat je ook geen vrij zou kunnen nemen of ziek zou kunnen zijn. Stel dat er iets gebeurt waardoor je niet zou kunnen komen. Het bedrijf zou stuurloos zijn en niet weten wat het zou moeten doen. Zorg er dus voor dat het bedrijf ook goed kan functioneren zonder jou.  

Verouderde IT-systemen

Bewaar je nog al je facturen in allerlei mappen op kantoor? Heb je al je belangrijke informatie in de kast liggen? Fax en schrijf je nog? Steeds minder, of niet soms? Alles gaat namelijk digitaal tegenwoordig. Alles staat tegenwoordig in de computer en gaat via e-mail. Computers worden steeds belangrijker voor je bedrijf, zorg daarom dat je deze dan ook te allen tijde kunt gebruiken. Wanneer je een keer last hebt van een storing, het internet niet werkt of de computers erg langzaam zijn en vaak vastlopen, kun je natuurlijk niet goed werken. En jij niet alleen, maar je hele bedrijf! Dat kan een duur grapje worden. Zorg er dus voor dat je IT-systemen up-to-date zijn en je ook altijd op ze kunt rekenen.  

Geen gebruik maken van Due Diligence

Due diligence is niet alleen een handig hulpmiddel voor kopers, maar ook voor verkopers. Een due diligence onderzoek is er voor bedoeld om een duidelijk inzicht aan de koper te geven over het bedrijf. Hierdoor komen dus ook alle mindere punten van je bedrijf aan het licht. Wanneer je hier dus gebruik van maakt, kun je heel gemakkelijk al deze mindere dingen puntsgewijs afgaan en verbeteren. Je bedrijf zal er daardoor ineens een stuk beter uit gaan zien, wat kopers natuurlijk ook op zal vallen.  

Onrealistische verwachtingen van de waarde

Dit is een van de meest gemaakte fouten bij de bedrijfsverkoop. Natuurlijk moet je niet met negatieve verwachtingen tegenover je bedrijf gaan onderhandelen, maar overmoedig zijn is ook geen goede zaak. Het is helemaal niet gek dat je heel trots bent op je bedrijf, je hebt het immers zelf geleid tot waar het nu staat. Maar dat maakt wel dat je beïnvloed bent en dus niet 100% objectief bent over je bedrijf. Het kan daarom voorkomen dat je bedrijf in jouw ogen veel meer waard is dan wat het werkelijk waard is. Je kunt eventueel een professional inhuren om je bedrijf door hem of haar te laten waarderen. Dit is zeer zeker aan te raden, aangezien deze persoon ook echt verstand heeft van wat hij aan het doen is. Je hebt dan ook meteen bewijs wat je bedrijf toch wel minimaal waard is.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.

  • bedrijfsverkoop
  • Bedrijf verkopen
  • voorbereiding bedrijf verkopen