Menu

Profiel nr. 101609

DNA tool prestatie voorspelling spring- en dressuurpaarden.

21/12/2020 Geplaatst

Gevestigd in

Nederland

Algemene informatie

Branche

Agri-food

Soort bedrijf

Veehouderij

Rechtsvorm

BV

Transactievorm

Aandelentransactie

Levensfase onderneming

Startend

Aantal medewerkers (in FTE)

< 5

Type koper

Investeerder


Financiële informatie

Omzet indicatie

0 - 100.000

Indicatie overnamebedrag

250.000 - 500.000

Resultaat voor belasting

0 - 100.000


Bedrijfshistorie / achtergrond

Ontwikkeling en exploitatie van een tool – DNA database en algoritmen – die op basis van DNA testen de prestatie van spring- en dressuurpaarden zal voorspellen

De onderneming is opgericht op 16 juni 2020. De oprichter en eigenaar is tevens enig directeur / bestuurder. De onderneming vormt een consortium waaronder een vooraanstaand DNA laboratorium bekend in de veehouderij. De onderneming wordt eigenaar van alle IP rechten en ontvangt royalty’s per test.


Activiteiten van het bedrijf

DNA technologie kan in die behoefte voorzien. DNA onderzoek kan zodra het veulen geboren is - of zelfs al in de embryonale fase - zodat vanaf het allereerste moment in het leven van een paard betere beslissingen genomen kunnen worden.

DNA technologie wordt in tal van sectoren succesvol toegepast. In de dierfokkerij en de plantenveredeling is het niet meer weg te denken. Zo wordt bijvoorbeeld de melkproductie van koeien nauwkeurig voorspeld op basis van DNA testen. Ook bij renpaarden zijn er al DNA testen op de markt die de prestatie van dat type paard kan voorspellen. Specifiek voor spring- en dressuurpaarden is er een DNA test voor de gewrichtsafwijking osteochondrose. Die ziekte is net als prestatie van veel genen en omgevingsfactoren afhankelijk. Het concept van DNA technologie is dus uitvoerig bewezen, doch voor de prestaties van spring- en dressuurpaarden is dit een nieuwe technologische innovatie (data science en algoritmen). Het unieke voordeel van DNA testen is dat het vroeger, sneller en nauwkeuriger is dan conventionele beoordeling van paarden.


Onderscheidend vermogen

De opfok en opleiding van sportpaarden is duur en kost veel tijd. Slechts een beperkt deel van de paarden haalt uiteindelijk de internationale sport. Het duurt jaren voordat duidelijk is of een paard goed genoeg is voor de topsport. Talent scouting van dressuur- en springpaarden gebeurt traditioneel op basis van jury cq. deskundigen beoordeling. Op basis van lichaamsbouw, beweging en stamboom maken zij een inschatting van toekomstige het prestatie potentieel van een paard. Het probleem is dat deze inschatting sterk wordt vertroebelt door omgevingsfactoren en menselijke inschattingsfouten. Bovendien kan volledige beoordeling pas op volwassen leeftijd plaatsvinden, nadat al een behoorlijke investering heeft plaatsgevonden in de opfok en opleiding van het paard.