Terug naar het overzicht

Waar let een koper op met de waarde bepalen?

De precieze waarde bepalen van een bedrijf uit het MKB is vaak het moeilijkste onderdeel van de gehele bedrijfsovername. Dat komt omdat het voor de meeste ondernemers een bijna onmogelijke taak is om te zeggen hoeveel een bedrijf waard is. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het bepalen van de bedrijfswaarde moet je niet zien als een of andere wetenschap, maar als een kunst. Er is namelijk niet één manier van het waarderen van een bedrijf, maar het is de kunst om een zo nauwkeurig mogelijke waardebepaling te doen.

Perspectieven

Als koper moet je goed onthouden dat de vraagprijs niet hetzelfde is als de overnameprijs. Vaak is de vraagprijs namelijk niet eens een goede vertegenwoordiging van wat het bedrijf waard is. Dat komt onder andere door het feit dat de koper een bedrijf anders waardeert dan de verkoper. De verkoper is emotioneel bij het bedrijf betrokken en overschat sommige aspecten daarom vaak in waarde. Nu is het voor de koper dus de uitdaging om een waardebepaling te doen waardoor je niet te veel betaalt en de verkoper toch een eerlijk bod kan doen.

Waar let een koper op met de waarde bepalen?

Zoals eerder gezegd is, is er geen allesomvattende standaard formule of iets dergelijks waarop je de waarde bepalen kunt. Elke branche is anders, elk bedrijf daarin is anders, elk bedrijf heeft een eigen product, personeel, verhouding van activa/passiva, etc. Daarom zijn er verschillende belangrijke aspecten, elk met een eigen manier van kijken naar het bedrijf:

  • Vermogen

    Men kijkt naar alle activa die het bedrijf bezit, zoals het bedrijfspand, de bedrijfsauto’s, de inventaris, de grond, de voorraad, etc. De juiste waarden van alle onderdelen van de onderneming worden bij elkaar opgeteld. Deze methode is echter niet zo geschikt voor kleine bedrijven. Wanneer een bedrijf namelijk wel de activa heeft, maar niet zo veel winst maakt (wat vaak wel het geval is bij kleinere bedrijven), klopt deze regel vaak niet. Een bedrijf kan wel nog zo veel bezittingen hebben, maar als het weinig of geen winst maakt, is toch echt niet zo heel veel waard. Andersom is het precies hetzelfde. Wat is nou de waarde van een bedrijf dat bijna geen activa heeft, maar wel elk jaar een behoorlijke winst realiseert?
  • Vermogen bij een faillissement

    Deze situatie is bijna hetzelfde als de vorige, alleen nu wordt er gekeken naar wat alle onderdelen zouden opbrengen bij een faillissement. Wat zou alles opbrengen als het verkocht moet worden?
  • Winst

    Er wordt gekeken naar de (waarschijnlijke) winst voor de toekomstige jaren. Deze voorspellingen worden gedaan op basis van gegevens uit het verleden en diverse veronderstellingen. Wat heeft de koper te bieden en hoe denkt hij de onderneming vooruit te kunnen helpen? Heeft het bedrijf veel potentie om te groeien en kan het zich makkelijk aanpassen aan veranderingen? En hoe zit het met de branche? Is deze in ontwikkeling en wat zijn de vooruitzichten? Als het ernaar uitziet dat het bedrijf in de toekomst veel geld zal gaan verdienen, zal het bedrijf natuurlijk veel waard zijn. Deze manier van de bedrijfswaarde bepalen is vooral van toepassing op bedrijven die al een aantal jaar bestaan, omdat er wel gegevens uit het verleden moeten zijn om te kunnen bepalen hoe het in de de toekomst zal gaan.
  • Tijd van terugverdienen

    Voor een koper is het belangrijk dat hij zijn geïnvesteerde geld nog ooit terugziet, vooral wanneer hij zijn geld geleend heeft. Deze lening zal hij waarschijnlijk met rente terug moeten betalen met de winst. Tegelijkertijd moet hij ook nog rond kunnen komen van diezelfde winst. Een koper kijkt bij een waardebepaling daarom ook vaak naar hoe lang het duurt voordat zijn investering iets oplevert. Dan worden gegevens van de afgelopen jaren erbij gepakt en wordt er gekeken naar de winst van de afgelopen jaren. Je mag er als koper toch wel vanuit gaan dat je geen tien jaar bezig bent met het terugverdienen van je investering of tien jaar bezig bent met het terugbetalen van het geleende geld. Nu kijk je hoeveel je in de toekomst tegemoet kan zien en baseert hierop de overnameprijs.