Terug naar het overzicht

Potentiële koper gevonden, en nu?

De eerste stappen in het proces van bedrijf verkopen zijn genomen. Je hebt een waardebepaling gedaan, je hebt mogelijk een informatiememorandum op orde en hebt (op anonieme wijze) bekend gemaakt dat je jouw bedrijf wil verkopen. Dat kan via diverse kanalen zoals besproken in onze vorige blog “Hoe vind je een geschikte koper voor je bedrijf?”. Dan meldt de eerste kandidaat zich, goed nieuws! Maar wat doe je dan? Hierbij lichten wij in 5 stappen toe wat je kan doen om erachter te komen of je met de juiste partij om tafel gaat.
 

1. Check de kandidaat via internet

Tegenwoordig is alles te vinden op het wereldwijde internet. Voordeel hiervan is dat je snel aan informatie komt. Typ de bedrijfsnaam of naam in van de potentiële koper in de zoekmachine en je vindt waarschijnlijk direct informatie. Nadeel is wel dat niet alles wat op internet staat klopt. Ben hier alert op. Oordeel dus niet te snel. Als je niets gevonden krijgt over de potentiële koper wil dit ook niet direct zeggen dat deze niet betrouwbaar is. Bekijk bronnen zoals het handelsregister van de KvK of Linkedin. Bedenk hierbij wel dat een Linkedin-gebruiker kan zien dat je op zijn of haar profiel kijkt, tenzij je de instellingen aanpast. 
 

2. Vraag achtergrondinformatie

Heb je na de check via internet een goed gevoel, vraag dan om achtergrondinformatie. Dat kan door bijvoorbeeld een kandidaatformulier te sturen waarin je vraagt naar de reden van interesse, achtergrond en beschikbare financiële middelen. Dit formulier is tevens te vinden in het "pakket verkopen" als je een advertentie plaatst op Bedrijventekoop.nl. 
Op basis van de ingevulde informatie bepaal je of je kandidaat bij je zou kunnen passen. Voor het verkrijgen van een bancaire financiering is minimaal 25% eigen inbreng vereist, bekijk dus of dit op basis van de gegeven antwoorden haalbaar is. 
 

3. Geheimhouding

Voordat je verdere informatie vrijgeeft die niet openbaar te vinden is, raden wij aan een geheimhoudingsovereenkomst toe te sturen. Deze overeenkomst beschermt jou als verkoper tegen misbruik van vertrouwelijke informatie van het bedrijf door de potentiële kandidaat koper. Het beschermt tevens de potentiële koper omdat de verkoper niet bekend mag maken in onderhandeling met de koper te zijn. Indien je een blanco geheimhoudingsovereenkomst toestuurt, blijf je nog altijd anoniem en kan je afwachten tot je de getekende overeenkomst terug ontvangt alvorens je jezelf bekend maakt. 
 

4. Informatiedocumenten

Tijdens de voorbereiding is het raadzaam na te denken in welke vorm je de kandidaat gaat voorzien van nadere informatie op het moment dat deze zich meldt. De meest gebruikte vorm is het opstellen van een informatiememorandum. Daarin omschrijf je naast historie, activiteiten en klanten ook personeels- en financiële informatie. Dit document is dus niet anoniem (maar wel binnen de kaders van de wet op de privacy) en heeft als doel dat de koper op basis van dit document kan besluiten hierop door te gaan of niet. De algemene informatie over het bedrijf is vaak ook al te lezen via de website. In dat geval zal de potentiële koper graag ook inzicht willen hebben in de jaarcijfers.  Wees open en eerlijk in de documentatie, dat is de basis van vertrouwen wat nodig is bij het succesvol laten slagen van de deal.
 

5. Ga in gesprek

Is de gegeven informatie voldoende om in gesprek te gaan om het traject verder een vervolg te geven, dan plan je dit samen in. Indien de koper op basis van de ontvangen informatie afziet van verdere stappen, verzoek de kandidaat dan de ontvangen informatie te vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen. De geheimhouding blijft van kracht.
Is het positief, plan je een persoonlijke kennismaking in. Onderzoek of er een “klik” is tussen jou en de koper. We nemen aan dat je jouw onderneming graag goed over wil dragen en daarom is het belangrijk een goed gevoel bij de koper te hebben. 
 

Zelf doen of uitbesteden?

Besluit je, na het lezen van bovenstaande, deze stappen toch liever uit te besteden? Dan kan dat, Bedrijventekoop.nl kan je hierbij helpen door de eerste stappen uit handen te nemen. Je stelt dan wel zelf een informatiememorandum op maar wij verzorgen de rest, zodat je alleen met partijen in gesprek komt die verder in het traject willen. Indien je ervoor kiest het volledige traject uit handen te willen geven, dan verwijzen we je graag naar de lijst van overnameadviseurs op onze website. 

  • Bedrijf verkopen
  • Koper
  • Bedrijfsovername