Terug naar het overzicht

Hoe vind je een geschikte koper voor je bedrijf?

Overweeg je jouw bedrijf te verkopen? Dan wil je graag dat het bedrijf in goede handen komt. Maar hoe vind je nu een geschikte opvolger voor je onderneming?  Welke mogelijkheden zijn er? Je kan je bedrijf overdragen aan:
  • Je personeel (MBO)
  • Familie
  • Een externe ondernemer (MBI)
  • Een strategische partij
  • Een investeerder
 

Personeel

Het kan zijn dat binnen je bedrijf al de passende kandidaat rondloopt. Het voordeel van deze kandidaat is dat hij of zij geen inwerkperiode nodig zal hebben omdat hij of zij het bedrijf al goed kent. Indien de onderneming verkocht wordt aan een of meerdere medewerkers die al in het bedrijf werkzaam zijn dan spreekt men van een Management Buy Out (MBO). 
 

Familie

Ga na of er in je naaste familie een geschikte opvolger te vinden is. Ga er niet klakkeloos vanuit dat een familielid de zaak wel voort wil zetten. Niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap. Ga daarom het gesprek aan en betrek zo nodig een externe adviseur in dit traject.
 

Externe opvolging

Is er niet direct een opvolger te vinden? Dan zal je op zoek moeten gaan naar een externe partij. Indien dit een ondernemer is die van buiten de onderneming komt, wordt dit een Management Buy In (MBI) genoemd. Een MBI kandidaat beschikt doorgaans over voldoende managementervaring en over eigen middelen. Zowel de MBI als de MBO kandidaat zullen waarschijnlijk een beroep moeten doen op externe financiering via een bank, achtergestelde lening van de verkoper, earn out of participatiemaatschappij. 
 

Strategische partij

Een strategische partij is een koper die je bedrijf wil kopen om te groeien en synergievoordelen te halen (1+1=3). Dat kan een concurrent zijn of iemand uit de bedrijfskolom. 
 

Investeerder

Een dergelijke partij koopt het bedrijf om op korte termijn (een deel van) de aandelen of het bedrijf weer te verkopen en daarmee een goed rendement te halen. 
 

Waar vind je deze kopers?

Voor de MBI kandidaat, strategische partij en investeerder geldt dat je deze als ondernemer zelf niet gauw zal vinden. Het is daarnaast niet aan te raden zelf een bedrijf te benaderen om te informeren of ze open staan voor het kopen van jouw bedrijf of door dit te delen via je netwerk. Hiervoor kan je beter een externe partij inschakelen. Dat kan een overnameplatform zijn of een bedrijfsovernameadviseur. Het gaat erom dat je bij de juiste partijen in beeld komt. Zo zijn er veel MBI kandidaten die zoeken naar geschikte bedrijven ter overname via Bedrijventekoop.nl, daarnaast zijn veel overnameadviseurs en investeringsmaatschappijen aangesloten bij Bedrijventekoop.nl en kom je op die manier anoniem met deze partijen in contact. 
Indien je een adviseur inschakelt kan deze naast het gebruik van een overnameplatform zoals Bedrijventekoop.nl een beroep doen op zijn netwerk. Collega-adviseurs hebben mogelijk de juiste koper in portefeuille zonder dat ze dit via een openbaar kanaal delen. Daarnaast kan een adviseur bedrijven benaderen die jij ziet als potentiĆ«le koper. Zij kunnen anoniem contact opnemen zodat jij nog buiten schot blijft en pas bekend wordt dat je wil verkopen als je verder in het traject bent. 
 
Wil je graag sparren over de verschillende mogelijkheden of vrijblijvend in contact komen met een adviseur? Neem contact met ons op en wij wijzen je de juiste weg.

  • Bedrijf verkopen
  • Bedrijfsoverdracht
  • Bedrijfsovername