Terug naar het overzicht

Industrie weer op het niveau van voor de crisis

Gedreven door een herstellende Europese economie bereikt de industrie, met een groei van 2,5% in 2014, het productieniveau van voor de crisis (2007). Het laatste kwartaal van 2013 vormde vooral een inhaalslag. Na het vierde kwartaal groeit de productie slechts beperkt. Na een sterke groei in 2013 stabiliseert dit jaar de voedingsindustrie, terwijl de chemie en maakindustrie nu juist sterk groeien, na een zwak afgelopen jaar. De winstgevendheid van de maakindustrie ontwikkelt zich aanmerkelijk positiever dan de winstgevendheid in de chemie.

De groei van 2013 stagneert in 2014.

Ten opzichte van 2013 zit de groei er in de industrie er duidelijk in. In het eerste kwartaal van 2014 produceerde de industriesector ruim 3% meer. Flinke groei zit vooral in de chemie, machinebouw en basismetaal, terwijl juist deze branches in het eerste kwartaal van 2013 de wind tegen hadden. Sinds het zwakke eerste kwartaal van 2013 is het herstel van de industrie al ingezet, met een sprong in het eind van vorig jaar. De productiegroei stagneert nu vergeleken met het laatste kwartaal van 2013. De economische omstandigheden in Nederland en de rest van Europa zijn licht verbeterd, maar nog niet heel overtuigend.

Voor verdere groei is een sterker binnenlands herstel nodig.

De industrie ontwikkelt zich doorgaans redelijk volatiel. Doordat de groei de laatste jaren voornamelijk via de export wordt gerealiseerd, zit er snel weer een krimpjaar aan te komen. De moeizame binnenlandse markt, en in sommige gevallen nog structurele factoren, zorgen er dan ook voor dat veel branches nog niet op het productieniveau van voor de crisis zitten.

De binnenlandse vraag, en dan met name de investeringen, zijn in de tweede helft van 2013 verbeterd, waardoor de binnenlandse afzat van de industrie inmiddels ook toeneemt. Echter is verder binnenlands herstel nodig om de industrie weer te laten groeien in het tempo voor de crisis, dus een groei van meer dan 3%. Gezien de hoge werkloosheid en schuldreductie waar overheden en huishoudens nog altijd mee bezig zijn, lijkt dit nog voorlopig nog ver weg. Tenslotte geven de dalende inkoopprijzen in de meeste branches wel enig perspectief op betere marges.

Bron: www.ing.nl