Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen, de vraagprijs bepalen

Je bent van plan je bedrijf te verkopen, maar voor welke prijs? In plaats van automatisch een zo hoog mogelijke prijs te vragen, is het verstandig eerst eens te kijken hoeveel geld je nodig hebt.

Een ander perspectief bij het bepalen van de vraagprijs

Bijna altijd kijkt een ondernemer (en zijn adviseurs e.d.) naar een bedrijfsoverdracht vanuit zijn onderneming, waardoor je de vraagprijs bepaalt aan de hand van de waardebepaling, de juridische en de fiscale kwesties en de onderhandelingen over de opbrengstmaximalisatie. Op deze manier sla je echter je eigen belangen over. Ga maar eens nadenken hoe je leven er uit komt te zien ná de verkoop. Als je na de verkoop van je bedrijf bijvoorbeeld van plan bent een nieuw pad in te slaan en een andere onderneming te kopen, kun je in combinatie met de letterlijke waarde van je bedrijf ook uitgaan van de geldsom die je nodig denkt te hebben om deze nieuwe uitdaging aan te gaan: Je komt, na goed rekenen, uit op een waarde van 3 miljoen euro van uw bedrijf, maar je hebt in principe maar 2,5 miljoen euro nodig voor het volgende bedrijf. In dit geval kun je de tijd van het verkopen verkorten door een vraagprijs aan te houden die daartussen zit in plaats van vol te houden dat je per se een bedrag van 3 miljoen wilt hebben.

Wanneer je juist wilt stoppen met werken, maar nog even te gaan hebt voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt of na deze leeftijd geen zin hebt om erg zuinig te gaan leven, kun je dit ook meenemen in de verkoopprijs. Het is dan zaak om op een rijtje te zetten wat je nodig denkt te hebben na de verkoop, zoals de standaard jaarlijkse kosten (voedsel, elektriciteit, water, etc.), inflatie, exclusieve vakanties en donaties aan de kinderen en kleinkinderen. Verder is het hetzelfde proces als bij de voorgaande situatie. Je zet de benodigde bedragen tegenover wat je voor het bedrijf zou kunnen krijgen en kijk voor welke prijs je het bedrijf wilt verkopen.

Valkuilen bij het uitgeven van je geld

Het is belangrijk dat je na deze verkoop wel goed oplet met het uitgeven van het geld. Het komt regelmatig voor dat gepensioneerde mensen er achter komen dat ze ineens op de kleintjes moeten letten. Veel voorkomende valkuilen hierbij zijn:

  • De hypotheek

De meest voorkomende valkuil is misschien wel het meteen af willen lossen van de hypotheek. Het kan verstandig zijn om al je hypotheekkosten in één keer af te lossen, om zo je maandlasten te verminderen, maar het heeft wel gevolgen. Het betekent namelijk wel dat al dat geld vast komt te zitten in je huis en je het niet meer te besteden hebt. Zo kan het dus voor komen dat je nog wel een hoop vermogen hebt, maar eigenlijk geen zakgeld.

  • Overdrachten aan (klein)kinderen

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de hypotheken. Kijk, als nou blijkt dat je genoeg geld hebt om in al je behoeften te kunnen voorzien voor de rest van uw leven (tot ongeveer uw negentigste levensjaar) en nog steeds een tonnetje overhebt, is het prima om eens wat aan je kinderen of kleinkinderen te geven. Maar het komt wel eens voor dat mensen er op hun tachtigste achter komen dat ze eigenlijk te veel weggegeven hebben en nu op hun uitgaven moeten letten.

  • Testament en pensioen

Dan zijn er nog het testament en het pensioen in eigen beheer. Daar heb je waarschijnlijk ook een eigen voorziening voor achtergehouden. Maar uiteindelijk komt het er vaak wel op neer dat alleen een goede pensioenvoorziening niet genoeg is. Het is daarom niet onverstandig om naast je pensioen over wat vermogen te beschikken.

  • Je geld beleggen

Veel ondernemers zijn niet bekend met het beleggen van hun geld. Het is normaal om geld te investeren in de eigen onderneming, maar geld investeren in iemand anders zijn onderneming klinkt erg risicovol. Dit is ook wel logisch, omdat het gaat om iets waar je zelf geen invloed op hebt. Maar het is ook mogelijk om heel gecalculeerd te beleggen met controle over de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Het is in ieder geval verstandig om wel te beleggen, omdat je er met alleen een spaarrekening niet komt. 

Bron: sprout.nl